dijous, 23 de maig del 2013

Com emprar Google Site?

En aquesta entrada anem a explicar com emprar Google Site per a crear els vostres espais webs! Es tracta d'una aplicació gratuïta molt senzilla d'emprar i que t'ofereix múltiples possibilitats que a continuació t'explicarem. Per a que ho comprengueu millor us explicaré com emprar Google Sites  pas a pas, mostrant-vos com fer la vostra pàgina web amb l'exemple concret de com fer una Webquest.




1. El primer que cal fer és entrar en l'aplicació. Per a això possa en Google "Google Sites" o fes click Ací



2. Després escriu les teues dades per a accedir al teu compte de Google i si encara no el tens crea-te-la. Si no saps com crear-la, consulta la primera entrada de pràctiques de aquest Blog on s'explica detalladament.



3. Una vegada amb el teu compte et trobaràs la pàgina principal, on tindràs els espais webs creats per tu:



4. Ara ja podem començar a fer el nostre lloc Web, en aques cas una Webquest! Punxa en Crear en primer lloc.


5. A continuació tria la plantilla que vulgues per a la teua pàgina i escriu el títol de la pàgina (en aquest cas The animals) així com l'URL. Per últim fes click en crear.


6. Una vegada creat el lloc web, el primer que pots fer es triar el format que vols mostrar al públic. Per a això fes click en Más --> Administrar sitio



Aleshores et surtirà aquesta nova finestra per si voleu canviar el títol, posar una descripció per a la pàgina o indicar que en la web es mostraran continguts per a adults:


A més, trobem el següent menú lateral amb múltiples opcions de les que us vaig a explicar les necessàries per a fer una Webquest com la que jo he realizat:



-  Compartir y permisos

Trobareu el enllaç de la pàgina per a compartir-lo en Facebook, Gmail o Twitter a més de poder cambiar la pàgina per a que siga privada, pública o només accecible per als usuaris que tinguen l'enllaç.

- Colores y Fuentes: On podeu canviar el color i les lletres de cada secció de la pàgina.

- Temas: Ací pots triar el format de la pàgina, si no t'agrada cap dels predeterminats punxa en Buscar més temes




ATENCIÓ! No oblideu fer click en Guardar una vegada hageu midificat la pàgina.





7. Otra opció de Google Sites és fer tantes finestres dintre de la pàgina com vulgues. Per a fer-lo fes click en Afegir pàgina:


Alehores t'eixirà aquesta finestra on has de posar el nom de la teua pàgina. ATENCIÓ! Es col·loquen per ordre alfabètic, així que si les vols ordenar tu mateix has de enumerar-les abans de posar el nom. 

A més, et permet colocar les pàgines en nivel superior o clasificades dintre d'una altra pàgina.

Per últim, punxa en Crear.



Si després de fer-la vols borrar-la, fes click en Més --> Eliminar pàgina


Per a fer la nostra Webquest, hem tingut que fer 8 pàgines de nivel superior i 5 clasificades dintre de la cuarta.



Si vols que les pàgines et surten com a menú superior en lloc de en menú lateral has de fer click en Más --> Modifica el diseño del sitio






8. Per últim, només et falta saber editar les pàgines i compartir el que vulgues! Fes click en Modifica la pàgina
Et surtirà aquest menú i ja pots emprar-lo de forma molt semblant a un Word. 

- Escriu i modifica la lletra, color, font de la lletra, etc.
- Inserta taules.
- L'opció Diseny et permet dividir la pàgina en columnes.
- La pestanya inserir et permet inserir imatges, videos inclús desde Youtube, enllaços...






Molt bé! Si seguiu aquestos passos ja tindreu la vostra pàgina Web! Ací teniu l'enllaç de la meua Webquest per si voleu visitar-la:




Si encara teniu dubtes de com fer la vostra pàgina Web podeu veure aquest vídeo on s'explica prou be!





IMPLICACIONS A L'AULA DE PRIMÀRIA DE LA APLICACIÓ GOOGLE SITES

En la meua opinió, tot mestre d'educació primària deuria conèixer i saber emprar l'aplicació de Google Sites. Tot i que no és una eina, com Glogster o Google Drive, per a explicar-le als alumnes com funciona per a que siguen ells mateixos qui l'utilitzen, és molt útil per exemple per a:

- Fer Webquests com la que es mostra en aquesta entrada per a que treballen els nostres alumnes.

- Per a fer una pàgina Web de la nostra classe. Podem fer-la privada, donant-li l'enllaç als pares per a poder penjar fotos i vídeos o fins i tot recursos d'aprenentatge.

- Per a fer una pàgina Web del centre.

- ...

En definitiva, si ets mestre proba aquesta eina gratuïta! No podem aislar l'educació dels nous avanços tencnològics!




Us a agradat aquesta aplicació? Espere que sí i que comenceu  prompte a emprar-la i que les meues indicacions us servisquen d'ajuda!

dimecres, 15 de maig del 2013

TEMA 13: IPAD EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA


En aquesta última entrada de teoria, anem a parlar del Ipad. En primer lloc cal explicar que és i enumerar alguna de les seues característiques principals, centrant-nos posteriorment en la seua utilitat tant per als usuaris comuns com per a mestres i alumnes.



QUÈ ÉS L’IPAD?



L’Ipad és una tablet de la marca Apple que va ser anunciada per primera vegada en gener del 2010. Es tracta d'un aparat fi, de la grandària aproximada d’una revista (tot i que trobem de diferents mides i models)
amb una pantalla tàctil a colors. En aquesta pantalla apareix el teclat quan vols escriure, tot i que ara
també pots afegir-li un teclat opcional físic.




Aquesta és una descripció general dels Ipads, no obstant si vols conèixer millor les seues característiques i comparar els diferents models entra en la web de Apple!


QUÈ POTS FER AMB UN IPAD?

Les possibilitats dels Ipads són nombroses, a continuació anomenarem les més importants o les més emprades:

- Navegar per la Web.
- Veure pel·lícules.
- Enviar correus electrònics.
- Llegir llibres electrònics o periòdics.

- Jugar a múltiples jocs.

- Pintar.

- Buscar en mapes.

- Tocar el piano...



Aquestes són només unes de les moltes accions que et permet fer un Ipad. Si veieu aquest anunci publicitari d'Apple comprobareu que el que hem dit abans no és mentira.







CÓM TREBALLAR AMB UN IPAD?

Gràcies a Apple Store et pots descarregar les aplicacions que vulgues des del teu Ipad, algunes de forma gratuïta i unes altres pagant-les. Cal destacar que són necessaries aquestes aplicacions per a poder treballar amb l'Ipad i depenent del que vulgues fer amb ell has d'instalar unes o unes altres.

A continuació us presentem possibles activitats que pots fer amb l'Ipad així com les aplicacions que necessitaries descarregarte:

Enregistrament d’audios: Gravar i editar amb Caster Free: lectures, locucions, dramatirzacions, exposicions, entrevistes, etc.

Esquemes: Emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipedia durant uns minuts i després realitzar un maps conceptual amb MindJet.

Mapa conceptual: Resumir els continguts d’un tema de llengua o coneixement del mitjà creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.

Resum de noticies: Buscar i llegir un article usant un lector de noticies d’un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Document Free i enviar-ho com a adjunt al professor/a utilitzants el client mail.

Comentari de lectura: Llegir un llibre digital en iBook i després de la seva lectura elaborar un document Free amb la fitxa tècnica breu resum i opinió personal.

Narració visual: Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d’audio.

Gràfics estadístics: Crear gràfics a partir d’una taula de distribució de freqüencies en un full de càlcul amb Documents Free.

Fitxes PDF: Realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis free para remitir-se-la al professor/a a un espai comú.
Edició d’imatges: Localitzar i descarregar una foto utilitzans el navegador web Safari. A continuació s’insereix la imatge en un nota d’EverNote per afegir textos i una locució d’audio que completa el treball d’un tema.

Geolocalització de materials: Explorar una zona geogràfica, comarca, provincia, país, etc. amb 
Google Earth Situar marcadors que continguin textos, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb Worl Explorer.



EL IPAD EN L’ESCOLA

L'Ipad és una excel·lent eina per a treballar amb ella en l'escola, ja que els alumnes la saben emprar de forma intuitiva i natural, per al seu ús, no és necessari cap coneixement informàtic previ, simplement amb la seva manipulació, aprens les claus d’ús de forma ràpid.

A més, permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seves aplicacions, augmentant la concentració de l’alumnat i possibilitant l’aprenentatge lúdic.

Un altre avantatge prou important és que l’Ipad possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d’aprenentatge de l’alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre un grups reduïts, perquè l’aprenentatge sigui significatiu).

En molts centres ja estan emprant activament els Ipads. Per exemple, en el col·legi Tajamar de Madrid, com ens presenten al video, o al col·legi Miguel Delibes de Salamanca, com explica aquest article El Ipad llega a la escuelas'han sustituït els llibres per Ipads i els resultats parlen per si mateixos: l'utilització d'aquesta eina és molt positiva!

En aquesta escola tracten d'aprofitar les habilitats tecnologiques que tenen els xiquets, emprant l'Ipad com a principal recurs d'aprenentatge. És una forma innovadora de motivar als alumnes, fet que fa que estudien més i siguen els protagonistes del seu aprenentatge.

A més, els xiquets gràcies a aquesta novetat participen més en classe, no tenen por a parlar en públic perque sinò estan segurs d'allò que va a dir, poden investigar i comprobar-ho en internet abans. 

Altre aspecte positiu, és que els xiquets no han de portar un llibre per cada asignatura, sinò que els poden descarregar en la seua tablet. D'aquesta manera les motxilles ja no pesaran tant i als xiquets no se'ls oblidaran els llibres ni les llibretes. Per no parlar del estalvi econòmic que implica.




APLICACIONS IPAD PER EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Per a poder emprar l'Ipad en les escoles és necessari conèixer quines aplicacions ens poden resultar útils. A continuació trobeu un llistat d'aplicacions per a treballar en aules d'educació primària:
  • IWriteWords aprofita al màxim la pantalla tàctil de Ipad i ensenya a escriure als xiquets de forma divertida.
  • Read Me Stories. Té una serie d’histoiies que el xiquet pot llegir. I pot fer-les ell mateix.
  • Kid Paint. Semblant al Paint però més adaptats per als xiquets.
  • Magic Piano. Permet al xiquet aprendre a tocar el piani.
  • Math party. Jocs de càlcul mental.
  • ABC 123. Ensenya a escriure en anglés.


REFLEXIÓ PERSONAL SOBRE L'IPAD I L'EDUCACIÓ

Després de haber vist totes les possibilitats que presenten els Ipads és indiscutible que es tracta d'una eina molt útil per a emprar en les escoles: motiva, facilita el aprenentatge i desenvolupa la competencia digital així com la competencia d'aprendre a aprendre. 

No obstant, en la actualitat, amb la desfavorable situació econòmica en la que es troba el nostre país, pot ser no siga bona idea demar-li als pares que compren un Ipad per als seus fills i la administració tampoc podría fer-se càrrec d'aquest gast. De totes formes, tot i que supose un gast important, s'acaba estalviant, ja que els pares comprarien l'Ipad però ja no haurien de comprar més llibres ni de text ni de lectura. 

En la meua opinió, el que també es podria fer és emprar les tablets amb sistema android enlloc dels Ipads, ja que així els pares tenen més varietat per a triar la tablet que més s'ajuste a la seua economia, sense veure's obligat a pagar un Ipad, perque no podem oblidar que l'escola pública és l'escola de tots, no només dels xiquets amb pares que poden permetre's un Ipad...

En aquests dispositius també trobem infinitat d'aplicacions útils i profitoses per a emprar en l'educació primària. Si voleu conèixer algunes podeu punxar en el següent enllaç, on trobareu algunes de les aplicacions relacionades amb l'educació que hi ha en Google Play: Aplicaciones educativeas Google Play


Amb aquesta entrada finalitce les entrades teòriques d'aquest bloc! espere que us hagen servit de gran ajuda per a aprendre més sobre les TIC i sobre la seua implicació en les aules d'Educació Primària! 

dissabte, 11 de maig del 2013

TEMA 12: INFORMÀTICA EDUCATIVA

En aquesta entrada anem a parlar sobre la informàtica educativa, un camp que emergeix de la interdisciplina que es dóna entre la Informàtica i l'Educació per donar solució a tres problemes bàsics:
  • Aplicar Informàtica en Educació
  • Aplicar Educació en Informàtica i
  • Assegurar el desenvolupament del propi camp.
Per a aconseguir-ho a les escoles s'han d'emprar les TIC, aprofitant els programes amb suport informàtic així com materials educatius informàtics. Si voleu conèixer millor aquests conceptes així com els criteris que han de seguir els maestres per a tria els materials o programes més adequats llegiu amb atenció aquesta entrada!


PROGRAMES AMB SUPORT INFORMÀTIC

Els programes o recursos informàtics han d'intervindre en el procés educatiu produint resultats possitius en el procés d'ensenyament-aprenentatge.

Aquests programes podem classificar-los en tres grups:

  • Eines d’usuari de propòsit general: S'utilitzen per a facilitar tasques de recollida, presentació o gestió de dades, processadors de text, bases de dades, mapes conceptuals.

  • Jocs i programes d’entreteniments: Tenen com objectiu principal divertir amb activitats que potencien habilitats i estratègies i fins i tot, aprenentatge de continguts.

  • Programes interactius d’aprenentatge i potenciadors del desenvolupament de la creativitat. Dintre del qual destaquem 2 grans grups:


    • Aprenentatge de continguts: Té com objectiu principal facilitar a l’usuari la construcció o realització d’aprenentatge a través d’entorns interactius.
    • Desenvolupament de la creativitat. Tenen com objectiu principal exigir l’elaboració final d’un producte a partir d’una combinació d’element.



MATERIALS INFORMÀTICS EDUCATIUS

Gràcies a les noves tecnologies, disposem d'una gran quantitat de materials educatius en Internet que podem emprar a les aules ajustant-nos a les característiques dels nostres alumnes.


Si volem clasificar els materials que trobem en la xarxa podem dividir-los en 3 grups:



  • Programari específic i material audiovisual. Sol estar centrat en una matèria i nivell educatiu concret.
  • Eines d’autor. Permet l’adaptació de les activitats educatives a la matèria i nivell.
  • Eines creatives. Orientades a la creació de productes artístics multimèdia. Permeten centrar-se en el procés.


CARACTERÍSTIQUES DE LES EINES D’AUTOR

Centrant-nos en les eines d'autor, el segon tipus de materials que hem comentat, cal destacar que son a
plicacions orientades a la creació de materials educatius, que integrin tots els components d’un material didàctic multimèdia sense necessitat de programar.


Entre les seves característiques més importants destaquem:
  • Permeten adaptar la informació, la seva presentació i seqüenciació a les necessitats de l’alumne.
  • Permeten relacionar la informació i les seves fonts.
  • Permeten incloure qüestionaris i proves que avaluïn els coneixements arribats.
  • Permeten activar animacions i videos explicatius, incorporar sons i un llarg etcètera de recursos multimèdia.  



CRITERIS DE SELECCIÓ QUE PORTA A TERME EL MESTRE

Avanç de triar un determinat programa o material, el mestre ha de tindre en compte els següents criteris entre altres:

  • Facilitat d’ús versus llibertat creativa.
  • Programació automàtica
  • Interoperatibilitat i standards.
  • Adaptació a diferents estils d’aprenentatge.
  • Fitxers multimèdia
  • Extensibilitat.


EXEMPLES D'EINES D'INFORMÀTICA EDUCATIVA

Després d'haber explicat en general que són les eines de autor i els materials educatius que podem trobar a la web cal possar exemples concrets de programes que podem utilitzar els mestres del segle XXI per a crear els seus pròpis recursos didàctics TIC com són:


  • Jclic. Està format per un conjunt d’aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d’activitats educatives: trencaclosques, aasociacions, exercicis de textos, paraules creuades...
  • Hot potatoes: és un conjunt de sis eines d’autor, desenvolupat per l’equip del University of Victoria CALL Laboratory Research and Developement que el permeten elaborar exercicis interactius basats en pàgines Web.
  • Squeak: és un entorn de treball  en el qual el professor pot no solament presentar els continguts de la seva matèria, sinó també dissenayar i desenvolupar activitats i exercicis pràctics de tipología molt variada, simulacions, jocs d’associació i per descomptat activitats d’avaluació.

  • Malted: és potser l'eina d'autor més completa per a la creació de continguts educatius digitals per idiomes. Compta amb nombroses plantilles sobre les fàcilment es poden crear recursos per per practicar les quatre destreses i un editor que permet compilar unitats didàctiques digitals completes. És l'única eina d'autor que permet l'enregistrament de veu de l'alumnat, digitalitzant així també el treball a l'aula de les competències comunicatives, i que a més permet la seva posterior avaluació per part del professorat, ja que els enregistraments romanen en l'equip en el que s'han realitzat.
  • Ardora: és una eina senzilla que permet crear tant activitats en format html com pàgines multimèdia: mots encreuats, sopes de lletres, galeries d'imatges, reproductors, etc. Compta amb una versió portable i està disponible en diverses llengües. A la seva web es mostren exemples, els fitxers de descàrrega i diverses ajudes. Hi ha alguns exemples per a l'àrea d'anglès de Primària que són bastant atractius
  • Constructor: crea continguts educatius digitals i funciona en Windows i Linux, en local o en un servidor. Té 53 models d'activitats, des de jocs fins a aplicacions i permet la inclusió d'applets. Genera ODE (Objectes Digitals Educatius) en paquets zip. A la web de la Conselleria d'Educacion i Cultura de la Junta d'Extremadura hi ha un paquet de recursos per veure i descarregar que es poden usar a les aules i també en els propis domicilis per fomentar l'autonomia d'aprenentatge de l'alumnat.



ELEMENTS QUE FAN POSSIBLE LA INFORMÀTICA EDUCATIVA

Per a fer possible la introducció de la informática en les escoles, en l'educació dels alumnes, i poder emprar programes de suport informàtic i materials informàtics, és necessari tindre:

- Recurssos personals (formació en TIC del professorat) 
- Recursos materials entre els que podem destacar ordinadors, pissarres digitals i taules educacionls.

També cal destacar la importancia de tindre conexió a Internet per a poder accedir a una gran quantitat d'eines i webs que aprofitarem per al aprenentatge dels alumnes.

A més, no hem d'oblidar que hui en dia no només són necessaris aquestes eines a l'escola, sinó que cada dia es més fonamental que els xiquets dispossen en casa d'un ordinador i conexió a Internet, sempre i quan estiguen supervisats per adults que s'aseguren que l'utilitzen com a eina per al seu aprenentatge i no amb fins roïns.



IMPORTÀNCIA DE LA INFORMÀTICA EDUCATIVA EN LES AULES

En la actualitat, a les escoles dels països desenvolupats es un fet que la educació está en contacte constant amb la informàtica. No obstant no cal oblidar mai, com es diu al vídeo que trobem a continuació, que la informàtica, les TIC no són el fi de la educació sinò que són una eina, un mitja per a millorar el procés de ensenyament-aprenentatge.

Els anys passen i les metodologies educatives no es poden quedar anclades en el passat, han de evolucionar amb la societat. Per aquest motiu apareix la informàtica educativa, cal emprar programes amb soport informàtiques, materials educatius, en definitiva cal emprar les TIC en les nostres escoles. No obstant, aconseguir-ho no es senzill, es necessiten ganes, temps i diners, cosa que en la actualitat és dificil trobar.

En la meua opinió, encara que no siga fàcil, és necessari aprofitar al màxim els pocs recursos dels que dispossen els centres. Els professors han d'esforçar-se per donar els continguts del currículum per mitjà de les TIC.

Açò és possible practicament en totes les assignatures. Per exemple, en matemàticas trobem programes com geogebra que poden resultar molt útils o per a anglés trobem infinitat de jocs en Internet per a poder aprendre vocabulari o gramàtica d'una forma més lúdica.

En definitiva, que la informàtica educativa ja está present en les aules espanyoles és un fet, però encara queda molt per a aconseguir integrar educació i informàtica per a aconseguir un aprenentatge més efectiu.



I vosaltres com penseu que es podria aprofitar millor l'informàtica a les aules? amb quins programes o materials treballarieu si foreu mestres de primària per a millorar la educació dels vostres alumnes emprant les TIC?