dimecres, 15 de maig del 2013

TEMA 13: IPAD EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA


En aquesta última entrada de teoria, anem a parlar del Ipad. En primer lloc cal explicar que és i enumerar alguna de les seues característiques principals, centrant-nos posteriorment en la seua utilitat tant per als usuaris comuns com per a mestres i alumnes.



QUÈ ÉS L’IPAD?



L’Ipad és una tablet de la marca Apple que va ser anunciada per primera vegada en gener del 2010. Es tracta d'un aparat fi, de la grandària aproximada d’una revista (tot i que trobem de diferents mides i models)
amb una pantalla tàctil a colors. En aquesta pantalla apareix el teclat quan vols escriure, tot i que ara
també pots afegir-li un teclat opcional físic.




Aquesta és una descripció general dels Ipads, no obstant si vols conèixer millor les seues característiques i comparar els diferents models entra en la web de Apple!


QUÈ POTS FER AMB UN IPAD?

Les possibilitats dels Ipads són nombroses, a continuació anomenarem les més importants o les més emprades:

- Navegar per la Web.
- Veure pel·lícules.
- Enviar correus electrònics.
- Llegir llibres electrònics o periòdics.

- Jugar a múltiples jocs.

- Pintar.

- Buscar en mapes.

- Tocar el piano...



Aquestes són només unes de les moltes accions que et permet fer un Ipad. Si veieu aquest anunci publicitari d'Apple comprobareu que el que hem dit abans no és mentira.







CÓM TREBALLAR AMB UN IPAD?

Gràcies a Apple Store et pots descarregar les aplicacions que vulgues des del teu Ipad, algunes de forma gratuïta i unes altres pagant-les. Cal destacar que són necessaries aquestes aplicacions per a poder treballar amb l'Ipad i depenent del que vulgues fer amb ell has d'instalar unes o unes altres.

A continuació us presentem possibles activitats que pots fer amb l'Ipad així com les aplicacions que necessitaries descarregarte:

Enregistrament d’audios: Gravar i editar amb Caster Free: lectures, locucions, dramatirzacions, exposicions, entrevistes, etc.

Esquemes: Emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipedia durant uns minuts i després realitzar un maps conceptual amb MindJet.

Mapa conceptual: Resumir els continguts d’un tema de llengua o coneixement del mitjà creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.

Resum de noticies: Buscar i llegir un article usant un lector de noticies d’un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Document Free i enviar-ho com a adjunt al professor/a utilitzants el client mail.

Comentari de lectura: Llegir un llibre digital en iBook i després de la seva lectura elaborar un document Free amb la fitxa tècnica breu resum i opinió personal.

Narració visual: Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d’audio.

Gràfics estadístics: Crear gràfics a partir d’una taula de distribució de freqüencies en un full de càlcul amb Documents Free.

Fitxes PDF: Realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis free para remitir-se-la al professor/a a un espai comú.
Edició d’imatges: Localitzar i descarregar una foto utilitzans el navegador web Safari. A continuació s’insereix la imatge en un nota d’EverNote per afegir textos i una locució d’audio que completa el treball d’un tema.

Geolocalització de materials: Explorar una zona geogràfica, comarca, provincia, país, etc. amb 
Google Earth Situar marcadors que continguin textos, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb Worl Explorer.



EL IPAD EN L’ESCOLA

L'Ipad és una excel·lent eina per a treballar amb ella en l'escola, ja que els alumnes la saben emprar de forma intuitiva i natural, per al seu ús, no és necessari cap coneixement informàtic previ, simplement amb la seva manipulació, aprens les claus d’ús de forma ràpid.

A més, permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seves aplicacions, augmentant la concentració de l’alumnat i possibilitant l’aprenentatge lúdic.

Un altre avantatge prou important és que l’Ipad possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d’aprenentatge de l’alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre un grups reduïts, perquè l’aprenentatge sigui significatiu).

En molts centres ja estan emprant activament els Ipads. Per exemple, en el col·legi Tajamar de Madrid, com ens presenten al video, o al col·legi Miguel Delibes de Salamanca, com explica aquest article El Ipad llega a la escuelas'han sustituït els llibres per Ipads i els resultats parlen per si mateixos: l'utilització d'aquesta eina és molt positiva!

En aquesta escola tracten d'aprofitar les habilitats tecnologiques que tenen els xiquets, emprant l'Ipad com a principal recurs d'aprenentatge. És una forma innovadora de motivar als alumnes, fet que fa que estudien més i siguen els protagonistes del seu aprenentatge.

A més, els xiquets gràcies a aquesta novetat participen més en classe, no tenen por a parlar en públic perque sinò estan segurs d'allò que va a dir, poden investigar i comprobar-ho en internet abans. 

Altre aspecte positiu, és que els xiquets no han de portar un llibre per cada asignatura, sinò que els poden descarregar en la seua tablet. D'aquesta manera les motxilles ja no pesaran tant i als xiquets no se'ls oblidaran els llibres ni les llibretes. Per no parlar del estalvi econòmic que implica.




APLICACIONS IPAD PER EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Per a poder emprar l'Ipad en les escoles és necessari conèixer quines aplicacions ens poden resultar útils. A continuació trobeu un llistat d'aplicacions per a treballar en aules d'educació primària:
  • IWriteWords aprofita al màxim la pantalla tàctil de Ipad i ensenya a escriure als xiquets de forma divertida.
  • Read Me Stories. Té una serie d’histoiies que el xiquet pot llegir. I pot fer-les ell mateix.
  • Kid Paint. Semblant al Paint però més adaptats per als xiquets.
  • Magic Piano. Permet al xiquet aprendre a tocar el piani.
  • Math party. Jocs de càlcul mental.
  • ABC 123. Ensenya a escriure en anglés.


REFLEXIÓ PERSONAL SOBRE L'IPAD I L'EDUCACIÓ

Després de haber vist totes les possibilitats que presenten els Ipads és indiscutible que es tracta d'una eina molt útil per a emprar en les escoles: motiva, facilita el aprenentatge i desenvolupa la competencia digital així com la competencia d'aprendre a aprendre. 

No obstant, en la actualitat, amb la desfavorable situació econòmica en la que es troba el nostre país, pot ser no siga bona idea demar-li als pares que compren un Ipad per als seus fills i la administració tampoc podría fer-se càrrec d'aquest gast. De totes formes, tot i que supose un gast important, s'acaba estalviant, ja que els pares comprarien l'Ipad però ja no haurien de comprar més llibres ni de text ni de lectura. 

En la meua opinió, el que també es podria fer és emprar les tablets amb sistema android enlloc dels Ipads, ja que així els pares tenen més varietat per a triar la tablet que més s'ajuste a la seua economia, sense veure's obligat a pagar un Ipad, perque no podem oblidar que l'escola pública és l'escola de tots, no només dels xiquets amb pares que poden permetre's un Ipad...

En aquests dispositius també trobem infinitat d'aplicacions útils i profitoses per a emprar en l'educació primària. Si voleu conèixer algunes podeu punxar en el següent enllaç, on trobareu algunes de les aplicacions relacionades amb l'educació que hi ha en Google Play: Aplicaciones educativeas Google Play


Amb aquesta entrada finalitce les entrades teòriques d'aquest bloc! espere que us hagen servit de gran ajuda per a aprendre més sobre les TIC i sobre la seua implicació en les aules d'Educació Primària! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada