diumenge, 28 d’abril del 2013

Com utilitzar Lino it?

En aquesta entrada us explicaré què és Lino it i com s'utilitza. A més comentarem les possibles aplicacions que pot tindre Lino it a les aules de Primària.


QUÈ ÉS LINO IT?


Lino it és una eina que serveix per a organitzar les nostres notes (sticks) i crear murals o sureres online que es poden visualitzar a través d'un navegador des de qualsevol equip amb connexió a internet, independentment del sistema operatiu utilitzat, cosa que pot ser-nos de gran ajuda. 

A més, et permet publicar a la nostra surera virtual fotos, vídeos i URL `s amb comentaris i possibilitat d'enviament als nostres grups, tant de manera pública com privada de manera molt senzilla.

LINO IT PAS A PAS 

A continuació explicarem pas a pas com crear el teu suro virtual, vereu com és molt fàcil i ràpid.


1. Entreu en http://en.linoit.com/ . També podeu accedir directament a través de Google:




2. Si encara no tens un compte en Lino it has de punxar en Sign up,


i rellena les teues dades (nom d'usuari, contrasenya, mail i lengua) o ingresa amb el teu compte de twitter, facebook o google.


Si ja tenies compte, has de punxar en Login i omplir les teues dades (nom i contrasenya)







3. Una vegada estes en la teua pàgina, dalt del tot et trobarás amb açò:



My page: On trobaràs el teus murals amb la possibilitat de descarregar-te-los, així com els murals públics de la resta de usuaris.

My canvases: On trobaràs els teus suros i amb la possibilitat de editar-los o canviar les teues preferències quan vulgues.

My groups: on es mostren els grups amb qui comparteixes suros virtuals.

Favorites: On s'almatzenen els suros que has marcat com a favorits.

Tasks: Apareixen les tarees del dia en el que et trobes que habies possat als teus suros.



4. Dintre de My page, per a formar un nou suro, has de fer click en Creat a new canvas i escriure el títol, per exemple L'APARELL DIGESTIU.



5. Tria el fons del teu suro. Has de saber que pots triar un dels predeterminats per Lino it o descarregar-te una imatge del teu equip:



5. Tria també la privacitat del teu mural:

Pot ser un suro privat (for my own private use), visible per a tothom però només tu pots editar-ho (show stickies to evertone) o pot ser públic de forma que tothom puga editar-ho (everyone may post stickies.)


6. Per últim punxa en Create canvas i ja tindràs el teu suro virtual.


7. Ara que ja està creat pots possar els possits, vídeos, imatges o archius que vulgues amb les eines del quadre superior dret!


Anem a explicar-les una a una:

INSERIR UN NOU POSSIT


  • Punxa en un dels possits de colors i escriu el que vulgues, a més pots:



- Canviar la grandària de la lletra.
- Canvia el color de la lletra.
- Posa icons.
- Tria el dia per al que és la tarea.
- Canvia el color del possit
- Dona-li a post per a que es publique al teu suro.


  • Una vegada creat, el pots arrastrar fins on vulguis col·locar-ho fent click sobre ell y desplaçant-lo amb el ratolí.
  • A més, pots canviar-ho de forma punxant en l'esquina inferior dreta del possit.
  • Si vols gira-ho, fes-ho de la esquina superior dreta.
  • Per a fixar-ho al teu suro per a que no se mueva has de punxar al centre de la part superior del possit, on apareixerà una xinxeta que el fixarà i que podràs llevar només punxant de nou sobre ella.

INSERIR IMATGE

Has de fer click sobre l'icon de les imatges i:


- Tria la imatge del teu equip.
- Selecciona la gràndaria.
- Tria si vols o no un marc per a la imatge. Si li poses marc, el programa et permet també afegir un comentari a la foto.
- Per últim penja la imatge al suro punxant en Posit.


INSERIR UN VIDEO 


Per a inserir un video has de punzar sobre l'eina dels videos i penja un vídeo des de youtube, vimeo o inserint directament la URL


INSERIR ARCHIU

Fica't a la pestanya d'archius i puja el que vuigues! També pots escriure comentaris!




8. Una vegada tingues el teu mural acabat, si vols pots inserir lo al teu blog fent click en i i copiant la direcció que apareix en embed lino en les entrades en HTML al teu bloc.






Amb aquestes explicacions ja pots fer el teu suro! Ací et deixe un exemple, un suro sobre l'aparell digestiu on trobaràs activitats, recursos per a contestar-las i les respostes amb els possibles problemes que poden tindre els alumnes.





Si encara tens dubtes sobre aquest programa pots veure aquest vídeo tutorial on es descriu tot més detalladament:




APLICACIONS EDUCATIVES DE LINO IT

Com la resta de programes que hem explicat en les entrades anteriors de pràctiques, Lino it també pot ser emprada per mestres i alumnes a les aules. A continuació vaig a enumerar algunes de les nombroses les utilitats que podem donar-li a l'escola:

- Emprar-lo com agenda de classe: Posar les dates importants com eixides, festivals, examen... Podem aprofitar per a posar enllaços, vídeos o imatges. Per exemple, si es tracta d'un examen, podem posar webs interessants per a repasar o si es tracta d'una eixida podem posar imatges del lloc on anirem. 

En aquest cas caldria posar la privacitat del mural semiprivada, el mestre seria l'únic que podria editar-ho, però els alumnes poden veure-lo.

- Emprar-ho com agenda de deures: Cada xiquet pot tindre el seu suro, on anotarà les tasques que ha realitzar així com els controls. Aquesta pot ser privada, només els xiquets poden escriure i veure-lo.

- Agenda de professors: Usar-ho com a recordatori per als profesors de totes les reunions, cursos de formació...



Amb això acabe aquesta entrada! Espere que us haja agradat aquesta nova eina!

TEMA 11: APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE

En aquesta entrada explicarem que és el software lliure destacant les avantatges i desavantatges que presenten. Després ens centrarem en un dels exemples més importants d'aquests programaris: Linux, explicant posteriorment LiureX, una distribució de Linux, projecte de la Generalitat Valenciana. A més, com en la resta d'entrades d'aquest Bloc, destacarem la importància del programari Lliure en l'educació.

SAPS QUÈ ÉS EL SOFTWARE/PROGRAMARI?


Segons la RAE, el programari (software) és un conjunt de programes, instruccions i regles informàtiques que permeten executar diferents tasques en un ordinador. Per tant, es considera que el programari és l'equipament lògic i intangible d'un ordinador. En altres paraules, el concepte de programari abasta a totes les aplicacions informàtiques, com els processadors de textos, els fulls de càlcul i els editors d'imatges.


DIFERÈNCIES SOFTWARE LLIURE I PROPIETARI



AVANTATGES I DESAVANTATGES  DEL PROGRAMARI LLIURE



Per a acabar de comprendre en que consisteix el programari lliure és interessant que vegeu aquest vídeo:



En aquest vídeo es fa una explicació molt senzilla de software llibre, comparat la privacitat dels softwares amb les recetes d'un pastís. Insisteix en que la diferència principal entre el programari lliure i el programari propietari no és ni la forma ni la funcionament la diferència principal rau en la mentalitat que hi ha darrere del programari.

El software propietari s'assembla a un apetitós pastís industrial, molt apetitós però del que no podem veure els seus ingredients. El pastisser no vol posar els ingredients del pastís a l'embolcall perquè altres empreses podrien imitar els seus pastissos. 

D'altra banda, el software lliure, és com un pastís d'una àvia, que dona la recepta a tots els seus nets si se la demanen. D'aquesta manera, cada net farà una modificació i milloraran la tarta per a després donar-se-la a tastar a l'àvia.

Així, comprovem amb una senzilla comparació com els software privats són més un negoci que no admeten modificacions ni millores, mentres que el software lliure és cooperació, és compartir, produeix el màxim benefici amb el mínim esforç i creix i millora molt ràpidament gràcies a les aportacions de la seva comunitat.


Una vegada explicat que és el programari lliure, us posaré dos exemples d'aquest: Linux i LliureX

QUÈ ÉS LINUX?


Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Té dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.


  • És Lliure.
  • El sistema va acompanyat del codi font.

El sistema ho formen el nucli del sistema (kemell) més un gran nombre de programes i biblioteques que fan possible la seva utilització . Molts d’aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.



QUÈ ÉS LLIUREX?


LliureX, és una distribució GNU/Linux que està basada completament en programari lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.




ÉS EL MATEIX SOFTWARE LLIURE QUE SOFTWARE GRATIS?

El «programari lliure» és una qüestió de llibertat, no de preu. Per entendre el concepte, heu de pensar en "lliure" que trobem a "pensament lliure", no pas a "barra lliure".


El programari lliure és una qüestió de llibertat dels usuaris per executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i modificar el programari. Més concretament, es refereix als quatre tipus de llibertats per als usuaris de programari que hem explicat anteriorment, on no es troba el fet de ser gratuït:

  • La llibertat d'usar el programa, amb qualsevol propòsit.
  • La llibertat d'estudiar el funcionament del programa, i adaptar-lo a les seves necessitats. L'accés al codi font és un prerequisit per això.
  • La llibertat de distribuir còpies per ajudar als altres.
  • La llibertat de millorar el programa i de publicar les millores, de manera que tota la comunitat se'n benefici. L'accés al codi font és un prerequisit per això.


IMPLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE

Com hem explicat, dintre del software Lliure, trobem Lliurex, un software destinat per al seu ús en les escoles. Si sou mestres i esteu interessats en descarregar-lo o simplement voleu conèixer millor les seues possibilitats feu click en el següent enllaç Lliurex.

Amb aquest software podem estalviar fins a 3 milions de euros anuals, ja que el seu ús és gratuït per a tots els alumnes, fet prou important en aquesta época de crisi.

A més de l'estalvi econòmic, emprant aquest software a les nostres aules, qualsevol docent pot proposar millores, apuntar necessitats, informar d'errors, etc, mitjançant qualsevol de les múltiples vies de comunicació disponibles. D'aquesta manera amb aquest programari lliure fomentem valors en contraposició a la competició, proposa la col · laboració i davant de la recerca del benefici privat promou maximitzar el bé comú. És una cultura que proposa el compartir els coneixements, la transparència i exalça l'esforç com a mèrit principal.

Per últim, però no menys important, com que LliureX està orientat a l'educació, incorpora recursos didàctics dels diferents concursos de recursos educatius digitals, a més dels recursos accessibles per web al portal de mestre a casa (completament classificats per nivells i matèries), les col · leccions d'activitats JClic instal · des del Centre de control del LliureX. A més disposes d'una important selecció d'aplicacions educatives que van des Geogebra (aritmètica, geometria, àlgebra, càlcul i anàlisi) fins Tuxtype (tutor de mecanografia per a nens).

En definitiva, trobem que Lliurex és un programari lliure prou útil en l'educació i amb múltiples recursos per a ensenyar als nostres alumnes emprant les TIC.



Després d'aquestes explicaciones espere que hagueu comprés millors que és el programari lliure i per que serveix! L'emprarieu a les aules?

dissabte, 20 d’abril del 2013

TEMA 10: XARXES SOCIALS EN EDUCACIÓ: FACEBOOK I TWITTER


En aquesta entrada parlarem de les xarxes socials. Actualment, quasi tot el món sap el que és un red social i moltes persones les utilitzen diariament, però en aquesta entrada, a més d'explicar què són, les mirarem des d'una altra vessant, interesant-nos per les seues implicacions en l'educació.


QUÈ SÓN LES XARXES SOCIALS?

Les xarxes socials són llocs web que ofereixen serveis i funcionalitats de comunicació diverses per a mantindre en contacte als usuaris de la red. Es basen en un software especial que integra numeroses funcions individuals: blogs, wikis, foros, xats, missatgeria... en una mateixa interface que proporciona la interconevtivitat entre els usuaris. 


TIPUS DE XARXES SOCIALS.


Xarxes personals. Es componen de centenars o millers d’usuaris en els quals cadascun té el seu petit “espai” amb la seva informació. Facebook.
Xarxes temàtiques. Solen centrar-se en un tema en concret i proporcionen les funcionalitats necessàries per al mateix. Per exemple, una xarxa de cinema.
Xarxes professionals. Dedicades exclusivament a l’àmbit laboral, en totes els seus vessants. Poden posar en contacte a aquelles que ofereixen treball amb els quals ho busquen. Kinkedin.

HISTORIA DE LES XARXES SOCIALS
És impresionant la ràpida evolució de les tecnologies en les últimes décades. Concretament, les xarxes socials, avança a un ritme vertiginos des de la dècada dels setanta, quan s'envia el primer e-mail entre dos ordinadors situats un al costat de l'altre fins als nostres dies.
Si voleu coneixer detalladament l'evolució de les xarxe llegiu amb atenció l'infomació d'aquest enllaç:


VOCABULARI DE LES XARXES
Així com l'evolució tecnològica és alarmant, també ho és l'evolució del vocabulari per a fer referència a termes relacionats amb aquestes. 
Ací teniu un diccionari online per a consultar termes relacionats amb les diferents xarxes socials, especialment Facebook i Twitter, amb la definició en català i equivalents en espanyol i anglés.

XARXES SOCIALES MÉS EMPRADES ACTUALMENT

FACEBOOK
Facebook és un lloc web de xarxes socials creat per Mark Zuckerberg i fundats per Eduardo Saverin, Chris Hughes, Dustin Moskovitz i Mark Zuckerberg.
Originalment era un lloc per a estudiants de la Universitat d’Harvard, però actualment està obert a qualsevol persona que tingui un compte de correu electronic.
Disposa d’una llista d’amics i un grup de pàgines o es pot reunir gent d’interessos comuns.
Existeix la possibilitat d’incloure fotos i videos al mur.

TWITTER
La xarxa permet manar missatges de text pla de baixa grandària amb un màxim de 140 caràcters, cridats tweets, que es mostren en la pàgina principal de l’usuari.
Els usuaris poden subscriure’s als tweets d’altres usuaris.
Per defecte, els missatges són públics, podent difondre’s privadament mostrant-los únicament a seguidors.




APLICACIONS EDUCATIVES DE TWITTER I FACEBOOK.
Les xarxes socials en moltes ocasions són considerades roines. Es diu que distrauen i que els alumnes no saben emprar-les de forma correcta. No obstant, poden presentar molts avantatges si els utilitzem a l'escola com els que vaig a enumerar a continuació:
- Canal de notícies en temps real per a la comunitat educativa.
Establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d’un fòrum de discurssió, l’abast de Twitter està restringit als seguidors dels usuaris.
- Creació de grups com a foros de dicurssió, de blocs...
- Increment de l'eficàcia en l'ús pràctic de les TIC.
- Alta motivació de l'alumnat al emprar les xarxes socials per a construir el seu aprenentatge.


En aquet video trobareu una interesant noticia sobre com una escola ha emprat Facebook contra el asseig escolar. Aquesta és només una de les múltiples iniciatives que podem portar a terme amb les xarxes socials:



Per últim, si veieu aquest video podreu comprendre millor l'impacte de les xarxes socials en l'educació:


En definitiva, les xarxes socials en l'actualitat estan molt present en la vida dels nostres alumnes, per tant... per què no ha d'estar present també en la seua educació? Penseu que pot ser perjudicial introduir aquestes xarxes socials des de primària o pot ser un avanç?

TEMA 9: EINES DE LA WEB 2.0: WEBQUEST I CAÇA TRESORS

En la darrera entrada vam parlar de dos eines de la web 2.0, els blocs i les wikis i en aquesta anem a explicar dues més: les Webquests i el caça tresors. Per tal de que les comprengueu el millor possible expondrem una definició i explicarem cadascuna de les seues parts. A més, exposarem alguns avantatges i inconvenients d'aquestes eines, així com algunes sugerècies. Per últim, com en totes les entrades anteriors, relacionarem aquestes dues eines amb l'educació primària.

WEBQUEST
QUÈ ÉS?

Una webquest és una activitat d'investigació on la informació que hem d'emprar ha de procedir de recursos d'Internet. L'activitat es centra més en l'ús, anàlisi i síntesi que en la recerca i els alumnes han de treballar autònomament construint el seu coneixement, tot i que el docent orienta el procés d'aprenentatge.

Trobem dos tipus de Webquest:


Entre aquestos dos tipus de Webquest no podem triar quin és el millor i quin és el pijor, el mestre ha de prendre la decisió de quina fer depenent dels alumnes i del temps de que disposa. 



PARTS D’UNA WEBQUEST

Les webquests consten de cinc parts que el mestre haurà de realitzar per a que els seus alumens puguen fer la tasca d'investigació:


Introducció: presenta el plantejament general de la Webquest a tot el grup.
Tasca: s’identifica amb l’objectiu final de la Webquest allò que ha d’elaborar-se a l’acabar la Webquest.
Procés: on s’indiquen les activitats i passos que han de realitzar-se i es presenten els recursos.
Avaluació: Procés on s’indiquen els aspectes que es valoraran i com es valoraran.
Conclusió: on apareixen unes reflexions finals.



EXEMPLES DE WEBQUESTS

Ací us deixe algunes webquests que podeu consultar per a comprendre millor què és una Webquest i que, si sou mestres, podeu emprar amb els vostres alumnes:


A més, ací teniu el resultat d'una webquest realitzada per un alumne de 4º de la ESO sobre un poema de Rosalia de Castro:






CAÇA DEL TRESOR

QUÈ ÉS?

La caça del tresor és un tipus d'activitat per a integrar Internet en el currículum. Cosisteix en una sèrie de preguntes i una llista d¡adreces o pàgines web de les quals poden extreure's o infere-se les respostes.
A més, existeix una pregunta final que serveix per a poder integrar tots els coneixements que s'han desenvolupat en els passos anteriors.



PARTS D'UNA CAÇA DEL TRESOR





EXEMPLES DE CAÇA DEL TRESOR:


Ací teniu exemples de Caça del Tresor a Primària que podeu emprar:



¿CÓM CREAR UNA WEBQUEST O UNA CAÇA DEL TRESOR?
Fins ara hem explicat què és una caça del tresor i una Webquest així com us hem deixat alguns exemples que podeu emprar en les vostres classes. Però si voleu presentar una Webquest o una caça del tresor als vostres alumnes d'una informació concreta que no trobeu feta en Internet heu de saber com fer-la vosaltres mateixos.

Pot semblar una tasca complicada, però no ho és. Només heu de seguir pas a pas les indicacions d'aquestos tutorials i sereu uns experts. Mereix la pena que us esforceu per aprendre, ja que és un recurs que si sabeu, ho emprareu moltes vegades en les vostres aules. 






AVANTATGES D'AQUESTES EINES DE LA WEB 2.0

Bon recurs per a desenvolupar i aprofundir en diversos continguts didàctics, és una activitat que ajuda a complementar l’ensenyament i també l’aprenentatge. 
- L’educador té la llibertat total per estructurar l’aprenentatge a la seva manera i per introduir continguts relacionats amb la matèria o no. 
- És una eina pensada perquè l’alumne sigui el protagonista de l’acció educativa, de manera que amplia l’autonomia de l’estudiant en la gestió dels aprenentatges. 
- Desenvolupament de la capacitat analítica i el pensament crític dels alumnes.
- Facilita experiències d’aprenentatge significatives per als estudiants.



INCONVENIENTS D'AQUESTES EINES DE LA WEB 2.0


- Les webquest tenen una gran facilitat en quedar-se obsoletes, ja que al tractar-se d’una activat d'avanç tecnològic requereix una renovació constant, és a dir, actualitzar-la periòdicament.
- Els educadors no disposen dels coneixements necessàris sobre l’aplicació de les noves tecnologies, fet que genera un distanciament entre educadors i alumnes per no compartir una mateixa base.
- Per part dels estudiants, al estar ja tant vinculats amb recursos tecnològics durant tota la seva escolarització, veuen les webquest com una tasca qualsevol. És molt habitual per a ells interactuar amb internet per extreure’n aprenentatges. 


SUGERÈNCIES PER A EMPRAR AQUESTES EINES

- Heu de fer una introducció al tema sobre el que tractarà la Webquest o Caça del Tresor avanç de plantejar l'activita. Aquesta introducció no ha de ser obligatòriamente oral, pot tractar-se d'alguna activitat inicial motivadora. 
- Cal donar una classe prèvia sobre conceptes bàsics informàtics si els alumnes encara no els han adquirit. 


IMPLICACIONS EN L'EDUCACIÓ PRIMÀRIA

En la meua opinió, tant els Caça Tresors com les Webquest són un excel·lent recurs per a emprar en les aules. Amb aquestos els alumnes aprendran emprant les TIC, cosa que els motiva i a més es potencia el seu pensament crític, fent-los més competents aprenent a aprendre. 



Després de haber analitzat què són i per a que serveixen les Webquest i la Caça del Tresor, jo tinc clar que vull emprar-les en el meu futur com a docent. I a ti? T'agradaria que s'empraren en l'escola?