En aquesta entrada parlarem de les xarxes socials. Actualment, quasi tot el món sap el que és un red social i moltes persones les utilitzen diariament, però en aquesta entrada, a més d'explicar què són, les mirarem des d'una altra vessant, interesant-nos per les seues implicacions en l'educació.
QUÈ SÓN LES XARXES SOCIALS?
Les xarxes socials són llocs web que ofereixen serveis i funcionalitats de comunicació diverses per a mantindre en contacte als usuaris de la red. Es basen en un software especial que integra numeroses funcions individuals: blogs, wikis, foros, xats, missatgeria... en una mateixa interface que proporciona la interconevtivitat entre els usuaris.
TIPUS DE XARXES SOCIALS.
Xarxes personals. Es componen de centenars o millers d’usuaris en els quals cadascun té el seu petit “espai” amb la seva informació. Facebook.
Xarxes professionals. Dedicades exclusivament a l’àmbit laboral, en totes els seus vessants. Poden posar en contacte a aquelles que ofereixen treball amb els quals ho busquen. Kinkedin.
HISTORIA DE LES XARXES SOCIALS
És impresionant la ràpida evolució de les tecnologies en les últimes décades. Concretament, les xarxes socials, avança a un ritme vertiginos des de la dècada dels setanta, quan s'envia el primer e-mail entre dos ordinadors situats un al costat de l'altre fins als nostres dies.
Si voleu coneixer detalladament l'evolució de les xarxe llegiu amb atenció l'infomació d'aquest enllaç:
VOCABULARI DE LES XARXES
Així com l'evolució tecnològica és alarmant, també ho és l'evolució del vocabulari per a fer referència a termes relacionats amb aquestes.
Ací teniu un diccionari online per a consultar termes relacionats amb les diferents xarxes socials, especialment Facebook i Twitter, amb la definició en català i equivalents en espanyol i anglés.
XARXES SOCIALES MÉS EMPRADES ACTUALMENT
FACEBOOK
Facebook és un lloc web de xarxes socials creat per Mark Zuckerberg i fundats per Eduardo Saverin, Chris Hughes, Dustin Moskovitz i Mark Zuckerberg.
Disposa d’una llista d’amics i un grup de pàgines o es pot reunir gent d’interessos comuns.
Existeix la possibilitat d’incloure fotos i videos al mur.
TWITTER

Els usuaris poden subscriure’s als tweets d’altres usuaris.
Per defecte, els missatges són públics, podent difondre’s privadament mostrant-los únicament a seguidors.
APLICACIONS EDUCATIVES DE TWITTER I FACEBOOK.
Les xarxes socials en moltes ocasions són considerades roines. Es diu que distrauen i que els alumnes no saben emprar-les de forma correcta. No obstant, poden presentar molts avantatges si els utilitzem a l'escola com els que vaig a enumerar a continuació:
- Canal de notícies en temps real per a la comunitat educativa.
- Establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d’un fòrum de discurssió, l’abast de Twitter està restringit als seguidors dels usuaris.
- Creació de grups com a foros de dicurssió, de blocs...
- Increment de l'eficàcia en l'ús pràctic de les TIC.
- Alta motivació de l'alumnat al emprar les xarxes socials per a construir el seu aprenentatge.
En aquet video trobareu una interesant noticia sobre com una escola ha emprat Facebook contra el asseig escolar. Aquesta és només una de les múltiples iniciatives que podem portar a terme amb les xarxes socials:
En aquet video trobareu una interesant noticia sobre com una escola ha emprat Facebook contra el asseig escolar. Aquesta és només una de les múltiples iniciatives que podem portar a terme amb les xarxes socials:
Per últim, si veieu aquest video podreu comprendre millor l'impacte de les xarxes socials en l'educació:
En definitiva, les xarxes socials en l'actualitat estan molt present en la vida dels nostres alumnes, per tant... per què no ha d'estar present també en la seua educació? Penseu que pot ser perjudicial introduir aquestes xarxes socials des de primària o pot ser un avanç?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada