dijous, 28 de febrer del 2013

Còm utilitzar Power Point per a fer un conte?

En aquesta entrada us explicarem les eines bàsiques de Power Point per a que aprengueu a fer presentacions i, si ja sabeu, les perfeccioneu utilitzant totes les opcions que us proporciona aquesta aplicació de Microsoft Office. Concretament us ensenyarem cóm fer un conte amb amb Power Point.

El primer que cal fer es obrir el programa de Power Point. Si no el tingueu encara al vostre ordinador haureu de descarregar-lo d'Internet o comprar-lo i instalar-lo. A més, heu de saber que per a fer l'explicació que es desenvolupa a continuació ens hem centrat en la versió 2007 de Power Point. No obstant, no trobareu massa diferència si vosaltres teniu una altra versió.

Una vegada obert el programa, cal que conegueu les opcions bàsiques per a fer qualsevol presentació:


ESCRIURE 

Per a escriure qualsevol cosa en les diapositives del vostre conte és necessari ficar el text en quadres de text. Aquestos quadres apareixen atomàticament en les diapositives:


No obstant, si vols afegir-ne un nou has de punxar en Inserir --> Quadre de text, i dibuixar-lo de la mesura que volgues. Una vegada fet el quadre de text, fent click en Format pot modificar-ho: 


- Pots canviar-ne la forma.
- Modificar el seu estil: amb efectes, colors per al contorn, colors per a l'interior...
- També et permet modificar l'estil del text que introduisques.
- I a més, pots organitzar el quadre de text dintre de la diapositiva: enviar-lo al fons, girar-lo...


AFEGIR UNA NOVA DIAPOSITIVA

Quan plenes una diapositiva del teu conte i volgues continuar escribint, has de crear una nova. Aquest pas es molt senzill i tens tres opcions per a fer-ho:

1. Fer click en inici --> Nova diapositiva

2. Possar-te damunt de l'última diapositiva que has fet (a mà esquerra, on posa diapositives),  pulsar el botó dret del ratolí, seleccionar nova diapositiva.

A més, fent el mateix, pots duplicar, eliminar o ocultar la diapositiva sobre la que has punxat.

3. Possar-te damunt de l'última diapositiva que has fet (a mà esquerra, on posa diapositives) --> Polsar Enter









DISSENY DE LES DIAPOSITIVES

Power Point et proporciona múltiples possibilitats per a dissenyar els fons de les diapositives del teu conte:

1. Pots seleccionar formats ja establerts: Disseny --> seleccionar el que t'agrade


2. Pot personalitzar tu mateix un fons: Disseny --> Estil de fons --> Formato de fons

Et surtirà una nova finestra que et permet:
-Triar un fons amb qualsevol color degradant-lo com vuigues.
-Triar una textura de les predeterminades.
-Posar una imatge que tingues descarregada al teu ordinador com a fons.

Una vegada que ja tingues el fons que desitjaves has de clickar en Aplicar a tot si vols el mateix per a totes les diapositives o en Tancar per a que només es canvie el de la diapositiva actual.



VER LA PRESENTACIÓ

Quan vulgues veure cóm està quedant el teu conte tens dos opcions:

1. Fer click en el botó que es mostra a la imatge:



2. Clickant en Vista --> Presentació amb diapositives




A més d'aquestes opcions bàsiques, Power Point ens ofereix moltes opcions per a enriquir les nostres presentacions com:


INSERIR IMATGES

Per a inserir imatges que tens al teu ordinador i que vols que apareguen al teu conte (si són d'Internet hauras de descarregar-les primer) has de fer click en Inserir --> Imatges, buscar als teus archius, selecionar-la i punxar en inserir.

Una vegada has inserit la imatge, si punxas damunt d'ella apareixerà una nova pestanya en la barra de ferramentes on posarà Format. Si punxes damunt et trobaràs amb infinitat de possibilitats per a modificar la teua imatge:



-Canviar el contrate o el brillo.
-Triar una forma per a emmarcar la imatge.
-Organitzar-la dintre de la diapositiva.
-Possar-li efectes...


INSERIR VIDEOS

També es interesant inserir un video o un fragment de video al teu conte. Per a fer-ho has de punxar en Inserir --> Pel·lícula --> Buscar l'archiu al teu ordinador --> Acceptar.


Del mateix mode que amb les imatges, al inserir videos també et surtirà la pestanya Format que et permetrà fer les mateixes modificacions que hem explicat previament per a les imatges.

A més, al inserir videos, també et surtirà una pestanya amb el nom de Opcions que et permet canviar-li el volum, triar quan vols reproduir-lo... 



INSERIR SONS

També pots inserir sons al teu conte, pràcticament del mateix mode que hem explicat que s'insereixen videos:

Inserir --> Sons --> Buscar l'archiu al teu ordinador --> Accptar

Una vegada l'has inserit, et surtiran, com amb el video, dos noves pestanyes en la barra de ferramentes: Format i Opcions, que et permetran modificar els aspectes que vulgues de l'audio.



INSERIR BOTONS D'ACCIÓ

Els botons d'acció són imatges o objectes que al punxar sobre ells traslladen a altre lloc (altra diapositiva, una pàgina web, ejecutar un programa, escoltar un so...). En un conte, per exemple pot crear un botó d'acció si vols fer-ne dos finals. Amb aquesta eina podràs fer-ne una diapositiva en la que hi hagen dos hipervincles, un que et trasllade al primer final i un altre al segon.

Crear-los és molt senzill, tens dos opcions:

1. Fer click sobre Inserir --> Formas --> Botons d'acció


2. Inserir una imatge, seleccionarla i fer click en Inserir --> Acció


Tant de la primera forma com de la segona us apareixerà aquesta finestra:


En ella ja podeu seleccionar el que volgueu fer amb el vostre botó d'acció!


















PERSONALITZAR L'ANIMACIÓ

Aquest pas és molt important. Es tracta de que aprengueu a fer que les diapositives i els elements de les diapositives del vostre conte apareguen i desapareguen a la presentació amb diferents efectes.

- Per a afegir un efecte a la diapositiva has de fer click en Animació i després triar el efecte que t'agrade.


- Per a afegir efectes als elements de les diapositives has de fer click en Animació --> Presentació personalitzada.


Aleshores selecciona l'element al que vols posar-li un efecte, fes click en Afegir efecte i tria si vols un d'entrada (per a que aparega a la diapositiva), de eixida (per a que desaparega), d'enfasi o de trajectoria (per a dibuixar tu mateix el recorregut que vols que faça).

Cal destacar que si selecciones dos objectes alhora faran el mateix efecte al mateix temps. A més, també has de saber que a un mateix element pots introduir-li tants efectes com volgues.


GUARDAR

Per a guardar el teu conte tens dos opcions:

- Si encara no l'has finalitzat guarda amb l'opció predeterminada pel programa per a poder obrir-la i continuar-la un altre dia.

- Si ja la has acabat guarda-la com a presentació de diapositives per a que quan la obrigues t'aparega directament la presentació. 

- A més, si vols també la pots guardar com a PDF.



Amb aquestes instruccions ja pots començar a utilitzar Power Point i fer bones presentacions!



ALGUNS CONSELLS

Abans d'acabar aquesta entrada m'agradaria donar-te uns consells per a quan faces les teues presentacions:

- Guarda a la mateixa carpeta tots els archius que vas a inserir a la presentació.
- No introduisques massa text en les diapositives, una bona presentacion es caracteritza per tindre poc text i moltes imatges!



IMPLICACIONS DE POWER POINT A L'AULA


Per últim, com en les entrades anteriors, m'agradaria parlar de la importància que te l'eina de Power Point en l'educació primària.

D'una banda, es necessàri ensenyar als nostres xiquets a usar-la. Primer per a que facen presentacions senzilles i poc a poc per a fer-ne més completes. D'aquesta manera, podràn tindre un suport visual quan facen exposicions orals (cosa que s'ha de fer amb frequència...)

D'altra banda, com a mestres, podem usar-la amb frequència per a preparar els nostres materials com per exemple per a fer contes com hem explicar en aquesta entrada!



Espere que us haja agradat aquesta entrada i que us sirva la informació que us he proporcionat!

divendres, 22 de febrer del 2013

TEMA 3: TENDÈNCIES METODOLÒGIQUES I TIC

Amb aquesta entrada, continuant amb el tema central d'aquest blog: les TIC, ens centrarem en la seua relació amb les tendències metodològiques. Per a açò, com en les anteriors entrades de teoria, primer explicarem els conceptes més importants sobre el tema, desprès férem una ampliació del diferents paradigmes educatius així com de les aportacions de Semound Papert i, per últim, férem una petita reflexió personal. Espere que us agrade!

Les tendències metodològiques han evolucionat al llarg de la història de la educació predominant un paradigma educatiu diferent. Entre aquestos paradigmes podem destacar cuatre: el conductista, el cognitiu, l'ambientalista i el constructivista. 


A més, atenent a aquesta evolució metodològica també cal esmentar el canvi d'un model d'ensenyament-aprenentatge com adquisició de coneixement a un model d'aprenentatge com construcció de significat:

  • APRENENTATGE COM ADQUISICIÓ DE CONEIXEMENT
El control de l'aprenentatge està en mans del professor, és ell qui transmet els coneixements, sent el paper de l'alumne només adquiri-los, considerant a això aprendre. A més cal destacar que els continguts estan centrats en el currículum.
  • APRENENTATGE COM CONSTRUCCIÓ DE SIGNIFICAT
En aquest cas el paper del professor és intervindre en l'aprenentatge de l'alumne i avaluar el procés d'aprenentatge més que el producte. El alumne és un subjecte autònom, ha d'aprendre a aprendre, concebint l'aprenentatge com una recerca activa i constructiva. 


Una persona que va ser molt important en aquesta evolució del model d'ensenyament-aprenentatge i que va fer servir les TIC fou Seymound Papert. Aquest home va introduir el primer ordinador a l'escola i va crear el llenguatge LOGO.




PARADIGMES EDUCATIUS: CONDUCTISME, COGNITIVISME I CONSTRUCTIVISME

Us adjunte un vídeo que amplia els termes de conductisme, cognitivisme i constructivisme explicats anteriorment per que comprengueu millor els diferents paradigmes educatius:





Una vegada explicats els tres paradigmes, cal concienciar-nos per a posar en pràctica a l'escola aquell que siga més beneficiós per als nostres alumnes. En la meua opinió i en la de la majoria de educadors actuals el millor model és el constructivista. Cal ensenyar als xiquets a construir els seus coneixements, han d'aprendre a aprendre. 

Cal destacar que per a fer servir aquest model, les TIC ens són de gran utilitat. Els xiquets en la actualitat gràcies a Internet i a la televisió entre altres medis, tenen una amplia varietat d'informació al seu voltant i adquirixen coneixements tant conceptuals com procedimentals de forma autonoma, desenvolupant constantment les competències d'aprendre a aprendre i de tractament de la informació i competència digital.  



¿QUI ÉS SEYMOUND PAPERT I QUÈ VA FER?


Seymound Papert és un pioner de la intel·ligència antificial, l'inventor del llenguatge de programació Logo i es considerat per molts com un destacat educador. Cal destacar també que va treballar prop de deu anys amb l'influent psicòleg educatiu Jean Piaget. 

Si voleu conèixer més detenidament a aquest important home feu click en La visión de Seymound Papert para la educación de la niñez. Es tracta d'un article on s'explica la visió que tenia Papert de la educació dels mes petits consistent en  un mètode de descobriment, implicant l'ús de Logo, un llenguatge de programació que els xiquets troben fàcil d'utilitzar. A més, es descriuen tres estudis d'observació que es van portar a terme en aules on s'intentava utilitzar la visió de Papert. 




REFLEXIÓ PERSONAL
Una vegada informats de les diferents tendències metodològiques, ens queda reflexionar sobre com podem aplicar aquesta informació en el nostre futur com a docents. 

En la meua opinió, considere que tots els mestres haurien de potenciar la capacitats dels seus alumnes per construir el seu pensament, per saber aprendre a apredre. Si aconseguim que els xiquets siguen capaços de triar que volen saber i cercar el mode de informar-se, ferem de ells uns éssers preparats per al futur que es formaran autònomament durant tota la seua vida. 

A més, relacionant els paradigmes educatius amb les TIC, no hem d'oblidar la importància de ensenyar-los a utilitzar correctament les noves tecnologies per a la seua formació, aicí com cóm triar la informació més fiable de la web.



Així finalitze aquesta entrada que espere que us siga útil! I si voleu continuar aprenent torneu la setmana que ve i podreu llegir una nova entrada!

diumenge, 17 de febrer del 2013

Cóm utilitzar Mister Wong?

En aquesta entrada us explicarem cóm usar Mister Wong, un marcador social gratuït i fàcil de manejar. No obstant, abans de explicar-vos les múltiples possibilitats que ofereix aquesta aplicació és convenient que sapigueu qué és un marcador social i concretament qué és Mister Wong.


Pel que fa als marcadors socials, es poden definir com un tipus de mitjà social que permeten emmagatzemar, classificar i compartir enllaços en Internet o en una Intranet. Concretament, Mister Wong és el portal de marcadors més important d'Europa i es caracteritza per permetre:

- Guardar els marcadors favorits de forma pública o privada.
- Crear grups públics o privats.
- Agregar com amics coneguts o altres persones amb favorits interessants. 
- Agregar amb un sol clic els enllaços públics d'altres usuaris als teus propis favorits des de qualsevol lloc del portal Mister Wong.
- Publicar i recomanar els marcadors en Twittter.



Ara que ja sabeu qué és Mister Wong presteu atenció a cóm utilitzar-ho!


REGISTRA'T A MISTER WONG!

El primer que cal fer es crear un compte a Mister Wong. Per a això has de ficar-te en Mister Wong/ Marcador Social i punxar en ingressar, després en hacerlo aquí gratuitamente, ompli les teues dades i fes clic en registrar:




Ara ja estàs registra't però encara has de configurar el teu perfil seguint aquests passos: Instalar botones --> Completa tu perfil --> Cargar tu imagen de perfil --> Importar marcadores --> Twitter --> Empecemos.




Una vegada registra't presta atenció de les opcions que et proporciona Mister Wong!



PÀGINA D'INICI

A la part superior de la pàgina d'inici trobaràs un cercador, per cercar marcadors (pots triar si cercar en tot Mister Wong o només als teus favorits). A la part dreta apareix un núvol d'etiquetes on trobaràs els temes més vists del moment i punxant sobre cada etiqueta es desplegaran tots els enllaços relacionats. Per últim, a la zona central tens els marcadors més recents afegits pels usuaris de Mister Wong.



GUARDAR


Dintre d'aquesta pestanya és on podràs guardar els teus marcadors favorits:

1º. Has de copiar la direcció URL i  automàticament es posarà el títol de la pàgina del enllaç que has triat (tot i que pots canviar-lo si vols). 
2º. Desprès, on posa keywords les etiquetes del teu enllaç (anomenem etiquetes a les paraules relacionades amb l'enllaç que vols al posar-les al cercador et mostren aquest marcador). 
3º. A més, pots escriure un comentari sobre el marcador. 
4º. Per últim, a la opció avaçat pot compartir l'enllaç en twitter, afegir-lo als teus grups (més endavant expliquem com fer un grup) i/o fer l'enllaç privat, per a que no el puguen veure tots els usuaris. 
5º. Punxa sobre Desar marcador i es guardarà el teu enllaç.



FAVORITOS

A la zona central dintre d'aquesta pestanya trobareu el vostre perfil i els vostres marcadors i a la part dreta trobareu dos opcions:

- Ferramentes: 
             - Etiquetes: on pots editar etiquetes (cambiar el nom d'una etiqueta o esborrar-la) o fer paquets d'etiquetes (una etiqueta que englobe varies).
             - Marcadors: Amb aquesta opció pots canviar la privacitat dels teus marcadors i importar i exportar marcadors del teu ordinador entre altres coses.

- Mis etiquetes: en aquest apartat trobareu un núvol amb totes vostres etiquetes.



GRUPOS             

En Mister Wong tens l'opció de crear grups per a poder compartir enllaços entre els usuaris del grup.

En aquesta ilustració es mostra que dintre de la pestaya de grups tens la opció de crear un nou grup, veure i entrar als teus grups o buscar grups dintre de Mister Wong.


Si fas clic en crear un nou grup, surtirà la finestra que es mostra en la ilustració anterior. En ella has de triar  un nom per al grup i una descripció. Cal destacar que l'elecció de fer el grup públic o privat és molt important ja que una vegada fet no podràs canviar-la. Per últim fes clic en crear grup i una vegada creat invita als usuaris que vulguis.


PERFIL
Dintre de la pestanya de perfil pots modificar el teu perfil d'usuari de Mister Wong


COSAS
En aquest apartat trobaràs diverses aplicacions com:
      - Instalar la barra de ferramentes per a Firefox.
      - Botons favorits per a Internet Explorer.
      - Còdig per a insertar el botó Mister Wong al teu blog (a través del gadget HTML/JavaScript).



Si desprès de haver llegir tot encara tens dubtes sobre cóm utilitzar Mister Wong pots consultar aquest tutorial que amplia la informació d'aquesta entrada!





IMPLICACIONS DE MISTER WONG A L'AULA

Com ja hem fet en les anteriors entrades de pràctiques, cal explicar quines utilitats pot tenir aquesta web per a nosaltres com a futurs docents.

En la meua opinió seria interessant usar Mister Wong a l'escola per a fer grups i poder compartir enllaços d'interés d'una forma fàcil i sencilla. D'una banda, podriem fer un grup amb l'equip docent, on per exemple podríem penjar els enllaços classificant-los per continguts i fer paquets d'etiquetes de les diverses assignatures o cursos. A més, és convenient també que cada mestre faça un grup amb els seus alumnes, on deixar els marcadors interessants per a ampliar o pràcticar els continguts de cada unitat didàctica.

En conclusió, una vegada més, trobem com les TIC poden ser-nos de gran utilitat en la nostra futura tasca docent.




Amb la informació proporcionada en aquesta entrada ja tens coneixements suficients per a començar a utilitzar Mister Wong! Espere que et siga d'utilitat aquest marcador social!

dissabte, 16 de febrer del 2013

TEMA 2: INTEGRACIÓ DE LES TIC EN EL CURRÍCULUM

En aquesta entrada sobre la integració de les TIC en el currículum ampliarem la informació proporcionada en la primera entrada de teoria (TIC i Educació Primària). Començarem explicant les idees principals sobre aquest tema, continuant amb una ampliació sobre les competències digitals dels mestres del segle XXI i un vídeo sobre la coordinació i docència TIC. Finalment, acabarem amb una petita reflexió personal.


Les TIC es van inserir al currículum de primària, com ja sabem, desprès de la publicació de la LOE. Podem destacar tres raons fonamentals que justifiquen la seua introducció:

     1º. Gran quantitat d'informació i continguts disponibles a Internet.
     2º. Potencial per a actualitzar, enriquir i transformar l'aprenentatge a baix cost.
     3º. Necessitat de desenvolupar la competència digital davant l'exigència de la nostra societat.  

Per a inserir al currículum les TIC cal tenir en compte els estàndards (patrons o criteris que permetran emetre en forma apropiada judicis sobre l’acompliment d'unes metes) i indicadors (permeten valorar el grau de desenvolupament de les competències específiques, més específics que els indicadors) TIC necessaris d'aconseguir per professors i alumnes. 



A més, per a la integració de les TIC, cal conèixer aquest model d'aprenentatges eriquits per TIC.







Si llegiu aquest artícul observareu que no es tasca fàcil ser un bon professor del segle XXI. No basta amb tenir coneixements pedagògics, didàctics i teòrics sobre l'assignatura que imparteixes, a més has d'adquirir els indicadors i estàndards TIC necessaris.

Al artícul apareix una llista amb 33 indicadors que els mestres haurien de complir. Es tracta de coneixements que, com futurs mestres, haurem d'adquirir, però la qüestió és: on? Al grau de mestre de Primària de la UA només trobem una assignatura on es treballen aquests apartats i és prou complicat adquirir una bona competència digital en un quatrimestre. D'aquest mode, m'atreveix a dir que arribarem a l'escola sense complir la llista d'objectius que es planteja a l'artícul, més val que comencem a cercar cursos presencials o online sobre les TIC...

No obstant, com dèiem a l'entrada de teoria anterior, cal tenir sempre una actitud positiva cap a les TIC i no perdre mai l'interés per reciclar-nos. Si volem i som constants serem capaços de no només fer tot el que s'indica a la llista, sinó de moltes més coses.


COORDINACIÓ I DOCÈNCIA TIC

Amb la finalitat de completar la informació proporcionada pel esquema sobre els ambients d'aprenentatge enriquits per TIC que es troba al començament d'aquesta entrada, podeu veure aquest vídeo al que es desenvolupa en que consisteix la coordinació i docència TIC.


El que pretén transmetre amb aquest vídeo és que per a integrar les TIC al currículum és precís un coordinador TIC, que siga l'encarregat de la utilització de les TIC al centre. Ell/a a d'ocupar-se de ajudar a l'equip docent amb el funcionament de les TIC així com assessorar-los de la pedagogia correcta per fer-las servir. No obstant, el professorat serà desprès qui tinga la darrera paraula sobre quins continguts són els més apropiats per a treballar amb els seus alumnes atenent a la seua competència digital.

A més de tindre coneixements pedagògics i humans, el coordinador informàtic, com és lògic, ha de tindre competències tècniques per a solucionar problemes com instal·lar un hardware o software o arreglar danys menors dels maquinaris. 

Per últim, el vídeo recorda els indicadors i estàdards que els alumnes han de controlar a la finalització de educació obligatòria. Entre aquestos destaquem utilitzar el paquet ofimàtic de multimedia, editors de gràfics i Internet i tindre un pensament crític, imaginatiu i innovador.



REFLEXIÓ PERSONAL

Gràcies a aquesta entrada, en la meua opinió, ens adonem de que les TIC s'integren al currículum per diverses raons i serem nosaltres, com a futurs mestres, quins tindrem la resposnabilitat de que aquesta integració es cumpla.

Per a això, per a poder ensenyar correctament als alumnes amb i sobre les TIC, és necessari que primer nosaltres arribem adquirir als estàndards TIC. Per tant, hem de formar-nos tecnològicament de forma constant, començant des d'aquest moment, per a poder fer correctament el nostre treball en un futur i fer un ensenyament de qualitat com s'exigeix a la LOE.

No obstant, com bé hem explicat anteriorment, els coordinadors informàtics ens ajudaran en aquesta tasca, donant-los indicacions teòriques i pedagògiques i coordinant-nos amb la resta de docents.



Ací finalitzem aquesta entrada, encara que continuarem ampliant informació sobre les TIC la pròxima setmana! Espere que us siga útil tota la informació aportada!

Cóm utilitzar blogger?

En aquesta entrada explicarem cóm utilitzar blogger per a fer els teus blocs i a més subscribir-te a uns altres que t'agraden. A primera vista pareix que fer un bloc es una tasca complicada, però seguint aquestos passos véreu com és prou senzill:

. Accedeix a blogger directament des de google:

. Inicia una sessió amb el teu compte gmail (si no tens encara has de donar-li a crea un compte):



. Una vegada dintre del teu compte, pots configurar-la, veure els teus blogs o també, afegir direccions de blogs d'altres persones que t'agrada llegir:




4º. Per a fer un nou blog has de fer clic sobre bloc nou. Sortirà una nova finestra, on has de insertar el títol que més t'agrade per al teu bloc (més tard podràs cambiar-ho si vols) i la direcció URL. Una vegada completat això, tria la plantilla que més t'agrade pel teu bloc i punxa sobre crea el bloc.



5º. Una vegada creat el bloc, fica't i descobreix les múltiples possibilitats que té:



- Entrada nova: Fes clic i escriu les teues entrades. El primer que cal fer és inserir un títol i després ja pots redactar-la. Has de saber que pots inerir imatges, vídeos i enllaços, pots fer-ho des de l'opció HTML copiant directament la direcció URL o be pots fer-ho des de les icones de la barra de ferramentes, aquesta ultima opció et proporciona la possibilitat de afegir les imatges des del teu ordinador o els vídeos des de YOUTUBE entre altres coses.


Cal destacar que pots guardar la entrada sense publicar-la punxant en desar. convertint-la en un esborrany fins que la finalitzes i fasses clic en publicar per a que aparega publicament al teu bloc. A més tebs la opció de veure com es quedaria la entrada al teu blog (previsualitza). Per últim, a la part dreta de la pantalla, tens l'opció posar etiquetes a les teues entrades per a que s'agrupen, per exemple, per temàtiques.




- Entrades: Ací tens l'oportunitat de administrar les teues entrades, pots editar tant les publicades com els esborranys, visualitzar-les, eliminar-les, compartir (només les publicades) i convertir en esborrany les ja publicades. 


- Format: Punxant en format podràs cambiar el títol del bloc, afegir-ne una descripció i insertar gadgets.

                Els gadgets són recursos per al teu bloc entre els que trobem:
          - Botó +1: que permet recomanar les teues entrades.
          - Seguidors de Google.
          - Entrades populars: Llista amb les entrades més populars del teu bloc.
          - Estadístiques del bloc.
          - Quadre de cerca.
          - Enquesta.
          - Llista d'ellaços.
          - Etiquetes.
          - HTML/JavaScript: Inserir altres gadgets que trobes a la web copiant el seu codi.


- Plantilla: Punxa en plantilla, després personalitza. Et surtirà una finestra en la que podràs canviar el disseny del teu bloc. Pots canviar la plantilla, el fons, ajustar les amplades i canviar el format, entre altres múltiples possibilitats. Una vegada estigues satisfet de la aparença del teu bloc punxa sobre Aplica-ho al bloc.




ALGUNS CONSELLS MÉS

- Quan insertes una imatge, un video, power point... i t'agrade amb les mesures proporcionades por blogger (petit, mitjana, gran, molt gran, mida original), tens la possibilitat de canviar-la en l'opció HTML canviant els nombres de height i width:


- Dintre de l'opció de Configuració, Entrades i comentaris tens la possibilitat de moderar els comentaris de les teues entrades.

- Pots trobar moltísims gadgets HTML/JavaScript en la web, com per exemple en la pàgina Gadgets gràtis de tot tipus per al teu bloc.


IMPLICACIONS DE BLOGGER A L'AULA 

Ara ja sabeu usar Blogger, però falta que sapigueu com portar aquestos coneixements a un aula de Primària. Una iniciativa recent de molts centres és fer blocs de classe, es tracta de construir un espai on mestres, pares i alumnes puguen compartir materials i comunicar-se de una forma ràpida i fàcil.

Com a futur mestres, és interessant que no oblidem això i que ensenyem als nostres alumnes a utilitzar blogger, desenvolupant la seua compètencia digital a més de afavorint la relació alumne-mestre i familia-escola.




Per finalitzar aquesta entrada, a continuació, si us han quedat dubtes sense respondre, podeu consultar aquest tutorial sobre com crear un bloc:





Espere que us haja servit d'ajuda aquesta entrada! Ara us toca a vosaltres començar a utilitzar blogger, amb la pràctica descobrireu les seues múltiples possibilitats que mostra i lo senzill que es el seu funcionament!

dijous, 14 de febrer del 2013

TEMA 1: TIC I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

En aquesta entrada explicarem per què surten les TIC en l'educació i a què ens referim amb competència digital. A més, aprofitarem per a aprofundir  en com podem aconseguir desenvolupar la competència digital en alumnes, així com comentar les actituds negatives que manifesten els professors davant les TIC. Finalment, farem una petita reflexió sobre la importància de cadascun dels components de la competència digital.


  Les TIC en primària comencen a sortir després de la publicació de la LOE en 2006, on s'estableix millorar la qualitat i eficàcia del sistema educatiu. Aquesta millora implica aconseguir una major competència digital, és a dir, habilitats per a cercar, obtenir, processar i comunicar informació i transformar-la en coneixement. Per tant, per a aconseguir aquesta competència és necessari l'ús de les TIC a l'escola (en totes les àrees), ajudant a desenvolupar un esperit crític davant els missatges que reben i elaboren.

  Pel que fa a la competència digital, cal indicar quina és la seua finalitat, que resideix en l'aprenentatge "sobre", "de les" i "amb" les TIC. A més, cal destacar que per a arribar a obtindre una bona competència digital cal adquirir cadascun dels seus components: coneixements, destresses i actituds positives.



ÉS POSSIBLE TREBALLAR LA COMPETÈNCIA DIGITAL EN TOTES LES ÀREES?

Gràcies a webs com Edu365.cat podem afirmar que sí! En aquest enllaç del departament d'educació de la Generalitat de Catalunya trobem infinitat d'activitats classificades per assignatures amb les quals els xiquets poden no només adquirir habilitats d'una determinada assignatura sinó que a més desenvolupen la competència digital.

Com bé s'especifica a l'article 19 de la LOE "entre els principis pedagògics establers, la transversalitat de les TIC està present en totes les àrees curriculars comuns". D'aquesta manera, es tasca del mestre penar la manera més eficaç de aconseguir aquesta transversalitat, de ensenyar aspectes especifics del currículum de les diverses matèries atenent a la millora de les habilitats per a cercar, obtenir, processar i comunicar informació i transformar-la en coneixement.

Cal destacar també, que eines com les que proporciona la web Edu365.cat són molt útils ja que els xiquets agraeixen fer exercicis diferents dels habituals. Moltes vegades només pel fet de fer treballs en format digital, l'activitat en qüestió passa de ser una tasca rebutjada per la majoria a ser un joc



ACTITUDS HABITUALS DELS MESTRES DAVANT LES TIC

Incertidumbre, inseguretat, por, desconcert. Aquestes són alguns dels sentiments que manifesten molts profesors al enfrentar-se a les TIC com es manifesta al seguent video. 


No obstant, encara que els mestres no tinguen molta destresa ni molts coneixements en competència digital, cosa per la qual és manifesten el sentiments citats anteriorment, és imprescindible que tinguen una actitud positiva, que vulguen aprendre i actualitzar-se per a poder portar les TIC a la seua pràctica docent. 

No podem deixar de banda la tecnologia, ja que aquesta actualment impacta en quasi tots els àmbit de la societat, i per tant l'escola no pot quedar-se al marge. Els mestres han d'ajudar als seus alumnes a estar digitalment capacitats per a enfrontar-se a la societat del segle XXI i per a ajudar als seus alumnes el primer que han de fer és adquirir ells la competència digital necessària.



IMPORTÀNCIA DELS COMPONENTS DE LA COMPETÈNCIA DIGITAL A L'AULA

Com ja sabem, podem dir que la competència digital es troba formada per tres components: coneixements, destresses i actituds. En primer lloc, els coneixements és la part més teòrica d'aquesta competència, podríem dir que és el "saber què". En quant a les destresses, són capacitat de fer alguna cosa correctament, en aquest cas trobaríem el "saber com". I per últim, les actituds necessàries per a la competència digital es fonamenten bàsicament en la predisposició per a utilitzar les TIC correctament i amb moderació.

Tots tres components és important treballar-los a l'escola, es complementen els uns als altres sense que hi haja una norma que obligue a treballar un primer que altre. 

No obstant, en la meua opinió, el que primer hauria de fer-se, tant en mestres com en alumnes, és desenvolupar una actitud de predisposició envers les TIC, fer que troben útil la seua utilització i els agrade aprendre "de", "amb" i "sobre" elles. D'aquesta manera pense que és molt més senzill aconseguir els altres dos components; destreses i coneixements.

Pel que fa als coneixements, trobe que mai han d'estar separats de les destreses, cal que el mestre siga minuciós i que explique un nou coneixement treballe també les destreses que a ell s'unisquen, insistint en les possibles utilitats d'allò que s'apren.



En conclusió, els mestres tenen un tasca difícil fins a aconseguir que els seus alumnes adquirisquen una bona competència digital, però cal treballar per tal d'acoseguir-ho i sobre tot: cal VOLER aconseguir-ho.