En aquesta entrada sobre la integració de les TIC en el currículum ampliarem la informació proporcionada en la primera entrada de teoria (TIC i Educació Primària). Començarem explicant les idees principals sobre aquest tema, continuant amb una ampliació sobre les competències digitals dels mestres del segle XXI i un vídeo sobre la coordinació i docència TIC. Finalment, acabarem amb una petita reflexió personal.
Les TIC es van inserir al currículum de primària, com ja sabem, desprès de la publicació de la LOE. Podem destacar tres raons fonamentals que justifiquen la seua introducció:
1º. Gran quantitat d'informació i continguts disponibles a Internet.
2º. Potencial per a actualitzar, enriquir i transformar l'aprenentatge a baix cost.
3º. Necessitat de desenvolupar la competència digital davant l'exigència de la nostra societat.
Per a inserir al currículum les TIC cal tenir en compte els estàndards (patrons o criteris que permetran emetre en forma apropiada judicis sobre l’acompliment d'unes metes) i indicadors (permeten valorar el grau de desenvolupament de les competències específiques, més específics que els indicadors) TIC necessaris d'aconseguir per professors i alumnes.
A més, per a la integració de les TIC, cal conèixer aquest model d'aprenentatges eriquits per TIC.
Artícul Escola 2.0: Les 33 Competències Digitals que tot mestre del segle XXI hauria de tindre
Si llegiu aquest artícul observareu que no es tasca fàcil ser un bon professor del segle XXI. No basta amb tenir coneixements pedagògics, didàctics i teòrics sobre l'assignatura que imparteixes, a més has d'adquirir els indicadors i estàndards TIC necessaris.
Al artícul apareix una llista amb 33 indicadors que els mestres haurien de complir. Es tracta de coneixements que, com futurs mestres, haurem d'adquirir, però la qüestió és: on? Al grau de mestre de Primària de la UA només trobem una assignatura on es treballen aquests apartats i és prou complicat adquirir una bona competència digital en un quatrimestre. D'aquest mode, m'atreveix a dir que arribarem a l'escola sense complir la llista d'objectius que es planteja a l'artícul, més val que comencem a cercar cursos presencials o online sobre les TIC...
No obstant, com dèiem a l'entrada de teoria anterior, cal tenir sempre una actitud positiva cap a les TIC i no perdre mai l'interés per reciclar-nos. Si volem i som constants serem capaços de no només fer tot el que s'indica a la llista, sinó de moltes més coses.
COORDINACIÓ I DOCÈNCIA TIC
El que pretén transmetre amb aquest vídeo és que per a integrar les TIC al currículum és precís un coordinador TIC, que siga l'encarregat de la utilització de les TIC al centre. Ell/a a d'ocupar-se de ajudar a l'equip docent amb el funcionament de les TIC així com assessorar-los de la pedagogia correcta per fer-las servir. No obstant, el professorat serà desprès qui tinga la darrera paraula sobre quins continguts són els més apropiats per a treballar amb els seus alumnes atenent a la seua competència digital.
A més de tindre coneixements pedagògics i humans, el coordinador informàtic, com és lògic, ha de tindre competències tècniques per a solucionar problemes com instal·lar un hardware o software o arreglar danys menors dels maquinaris.
A més de tindre coneixements pedagògics i humans, el coordinador informàtic, com és lògic, ha de tindre competències tècniques per a solucionar problemes com instal·lar un hardware o software o arreglar danys menors dels maquinaris.
Per últim, el vídeo recorda els indicadors i estàdards que els alumnes han de controlar a la finalització de educació obligatòria. Entre aquestos destaquem utilitzar el paquet ofimàtic de multimedia, editors de gràfics i Internet i tindre un pensament crític, imaginatiu i innovador.
REFLEXIÓ PERSONAL
Gràcies a aquesta entrada, en la meua opinió, ens adonem de que les TIC s'integren al currículum per diverses raons i serem nosaltres, com a futurs mestres, quins tindrem la resposnabilitat de que aquesta integració es cumpla.
Per a això, per a poder ensenyar correctament als alumnes amb i sobre les TIC, és necessari que primer nosaltres arribem adquirir als estàndards TIC. Per tant, hem de formar-nos tecnològicament de forma constant, començant des d'aquest moment, per a poder fer correctament el nostre treball en un futur i fer un ensenyament de qualitat com s'exigeix a la LOE.
No obstant, com bé hem explicat anteriorment, els coordinadors informàtics ens ajudaran en aquesta tasca, donant-los indicacions teòriques i pedagògiques i coordinant-nos amb la resta de docents.
Ací finalitzem aquesta entrada, encara que continuarem ampliant informació sobre les TIC la pròxima setmana! Espere que us siga útil tota la informació aportada!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada