divendres, 22 de febrer del 2013

TEMA 3: TENDÈNCIES METODOLÒGIQUES I TIC

Amb aquesta entrada, continuant amb el tema central d'aquest blog: les TIC, ens centrarem en la seua relació amb les tendències metodològiques. Per a açò, com en les anteriors entrades de teoria, primer explicarem els conceptes més importants sobre el tema, desprès férem una ampliació del diferents paradigmes educatius així com de les aportacions de Semound Papert i, per últim, férem una petita reflexió personal. Espere que us agrade!

Les tendències metodològiques han evolucionat al llarg de la història de la educació predominant un paradigma educatiu diferent. Entre aquestos paradigmes podem destacar cuatre: el conductista, el cognitiu, l'ambientalista i el constructivista. 


A més, atenent a aquesta evolució metodològica també cal esmentar el canvi d'un model d'ensenyament-aprenentatge com adquisició de coneixement a un model d'aprenentatge com construcció de significat:

  • APRENENTATGE COM ADQUISICIÓ DE CONEIXEMENT
El control de l'aprenentatge està en mans del professor, és ell qui transmet els coneixements, sent el paper de l'alumne només adquiri-los, considerant a això aprendre. A més cal destacar que els continguts estan centrats en el currículum.
  • APRENENTATGE COM CONSTRUCCIÓ DE SIGNIFICAT
En aquest cas el paper del professor és intervindre en l'aprenentatge de l'alumne i avaluar el procés d'aprenentatge més que el producte. El alumne és un subjecte autònom, ha d'aprendre a aprendre, concebint l'aprenentatge com una recerca activa i constructiva. 


Una persona que va ser molt important en aquesta evolució del model d'ensenyament-aprenentatge i que va fer servir les TIC fou Seymound Papert. Aquest home va introduir el primer ordinador a l'escola i va crear el llenguatge LOGO.




PARADIGMES EDUCATIUS: CONDUCTISME, COGNITIVISME I CONSTRUCTIVISME

Us adjunte un vídeo que amplia els termes de conductisme, cognitivisme i constructivisme explicats anteriorment per que comprengueu millor els diferents paradigmes educatius:





Una vegada explicats els tres paradigmes, cal concienciar-nos per a posar en pràctica a l'escola aquell que siga més beneficiós per als nostres alumnes. En la meua opinió i en la de la majoria de educadors actuals el millor model és el constructivista. Cal ensenyar als xiquets a construir els seus coneixements, han d'aprendre a aprendre. 

Cal destacar que per a fer servir aquest model, les TIC ens són de gran utilitat. Els xiquets en la actualitat gràcies a Internet i a la televisió entre altres medis, tenen una amplia varietat d'informació al seu voltant i adquirixen coneixements tant conceptuals com procedimentals de forma autonoma, desenvolupant constantment les competències d'aprendre a aprendre i de tractament de la informació i competència digital.  



¿QUI ÉS SEYMOUND PAPERT I QUÈ VA FER?


Seymound Papert és un pioner de la intel·ligència antificial, l'inventor del llenguatge de programació Logo i es considerat per molts com un destacat educador. Cal destacar també que va treballar prop de deu anys amb l'influent psicòleg educatiu Jean Piaget. 

Si voleu conèixer més detenidament a aquest important home feu click en La visión de Seymound Papert para la educación de la niñez. Es tracta d'un article on s'explica la visió que tenia Papert de la educació dels mes petits consistent en  un mètode de descobriment, implicant l'ús de Logo, un llenguatge de programació que els xiquets troben fàcil d'utilitzar. A més, es descriuen tres estudis d'observació que es van portar a terme en aules on s'intentava utilitzar la visió de Papert. 




REFLEXIÓ PERSONAL
Una vegada informats de les diferents tendències metodològiques, ens queda reflexionar sobre com podem aplicar aquesta informació en el nostre futur com a docents. 

En la meua opinió, considere que tots els mestres haurien de potenciar la capacitats dels seus alumnes per construir el seu pensament, per saber aprendre a apredre. Si aconseguim que els xiquets siguen capaços de triar que volen saber i cercar el mode de informar-se, ferem de ells uns éssers preparats per al futur que es formaran autònomament durant tota la seua vida. 

A més, relacionant els paradigmes educatius amb les TIC, no hem d'oblidar la importància de ensenyar-los a utilitzar correctament les noves tecnologies per a la seua formació, aicí com cóm triar la informació més fiable de la web.



Així finalitze aquesta entrada que espere que us siga útil! I si voleu continuar aprenent torneu la setmana que ve i podreu llegir una nova entrada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada