En aquesta entrada explicarem per què surten les TIC en l'educació i a què ens referim amb competència digital. A més, aprofitarem per a aprofundir en com podem aconseguir desenvolupar la competència digital en alumnes, així com comentar les actituds negatives que manifesten els professors davant les TIC. Finalment, farem una petita reflexió sobre la importància de cadascun dels components de la competència digital.
Les TIC en primària comencen a sortir després de la publicació de la LOE en 2006, on s'estableix millorar la qualitat i eficàcia del sistema educatiu. Aquesta millora implica aconseguir una major competència digital, és a dir, habilitats per a cercar, obtenir, processar i comunicar informació i transformar-la en coneixement. Per tant, per a aconseguir aquesta competència és necessari l'ús de les TIC a l'escola (en totes les àrees), ajudant a desenvolupar un esperit crític davant els missatges que reben i elaboren.
ÉS POSSIBLE TREBALLAR LA COMPETÈNCIA DIGITAL EN TOTES LES ÀREES?
Com bé s'especifica a l'article 19 de la LOE "entre els principis pedagògics establers, la transversalitat de les TIC està present en totes les àrees curriculars comuns". D'aquesta manera, es tasca del mestre penar la manera més eficaç de aconseguir aquesta transversalitat, de ensenyar aspectes especifics del currículum de les diverses matèries atenent a la millora de les habilitats per a cercar, obtenir, processar i comunicar informació i transformar-la en coneixement.
Cal destacar també, que eines com les que proporciona la web Edu365.cat són molt útils ja que els xiquets agraeixen fer exercicis diferents dels habituals. Moltes vegades només pel fet de fer treballs en format digital, l'activitat en qüestió passa de ser una tasca rebutjada per la majoria a ser un joc.
ACTITUDS HABITUALS DELS MESTRES DAVANT LES TIC
No obstant, encara que els mestres no tinguen molta destresa ni molts coneixements en competència digital, cosa per la qual és manifesten el sentiments citats anteriorment, és imprescindible que tinguen una actitud positiva, que vulguen aprendre i actualitzar-se per a poder portar les TIC a la seua pràctica docent.
No podem deixar de banda la tecnologia, ja que aquesta actualment impacta en quasi tots els àmbit de la societat, i per tant l'escola no pot quedar-se al marge. Els mestres han d'ajudar als seus alumnes a estar digitalment capacitats per a enfrontar-se a la societat del segle XXI i per a ajudar als seus alumnes el primer que han de fer és adquirir ells la competència digital necessària.
IMPORTÀNCIA DELS COMPONENTS DE LA COMPETÈNCIA DIGITAL A L'AULA

Tots tres components és important treballar-los a l'escola, es complementen els uns als altres sense que hi haja una norma que obligue a treballar un primer que altre.
No obstant, en la meua opinió, el que primer hauria de fer-se, tant en mestres com en alumnes, és desenvolupar una actitud de predisposició envers les TIC, fer que troben útil la seua utilització i els agrade aprendre "de", "amb" i "sobre" elles. D'aquesta manera pense que és molt més senzill aconseguir els altres dos components; destreses i coneixements.
Pel que fa als coneixements, trobe que mai han d'estar separats de les destreses, cal que el mestre siga minuciós i que explique un nou coneixement treballe també les destreses que a ell s'unisquen, insistint en les possibles utilitats d'allò que s'apren.
En conclusió, els mestres tenen un tasca difícil fins a aconseguir que els seus alumnes adquirisquen una bona competència digital, però cal treballar per tal d'acoseguir-ho i sobre tot: cal VOLER aconseguir-ho.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada